Victor Hugo

200px-Victor_Hugo

Victor Hugo (n. 26 februarie 1802 – d. 22 mai 1885) a fost un poet, dramaturg și romancier francez,scriitor romantic, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze din 1841.Printre operele sale cele mai cunoscute se numără Mizerabilii și Notre-Dame de Paris.

Victor-Marie Hugo a fost al treilea și ultimul fiu al lui Joseph Léopold Sigisbert Hugo (1773–1828) și Sophie Trébuchet (1772-1821). S-a născut în anul 1802 la Besançon în regiunea Franche-Comté. Deși a locuit în Franța, cea mai mare parte a vieții lui, din 1851 până în 1870 a fost exilat și a locuit în Belgia, în Jersey și Guernsey. Copilăria lui Victor Hugo a fost marcată de o serie de evenimente deosebite: căderea și revenirea Primei Republici și apariția primului imperiu sub Napoleon Bonaparte. Acesta s-a proclamat împărat la doar 2 ani după ce Victor Hugo s-a născut iar până ca el să împlinească 18 ani, monarhia burbonă a fost restaurată.

Tatăl lui Victor Hugo era ateist republican și ofițer în armata lui Napoleon, pe care îl stima enorm, iar mama sa era catolică și regalistă.

În ciuda dorințelor mamei sale, Victor Hugo s-a îndrăgostit și logodit în secret cu iubita lui din copilărie, Adèle Foucher (1803-1868), dar abia după moartea mamei, Hugo s-a căsătorit cu Adèle în 1822. Cuplul a avut 5 copii: Lèopold (în 1823), care a murit la o vârstă foarte fragedă, Lèopoldine (1824), Charles (1826), François-Victor(1828) și Adèle (1830).

Victor Hugo era simpatizant al Republicii. A fost „pair” al Franței, iar în anul 1841 a fost ales în Academia Franceză.

Zece ani mai târziu, Hugo a fost exilat pentru curajul de a-l numi pe Napoleon al III-lea „trădător”. A fost exilat din 1851 până în 1870, când s-a întors în Franța.

În decursul exilului, Hugo a publicat o parte din pamfletele sale cele mai celebre la adresa lui Napoleon al III-lea: „Napoleon cel mic” și „Istoria unei crime”. Deși au fost interzise în Franța, pamfletele sale au avut o puternică influență în țările învecinate. Hugo a scris în exil și Mizerabilii, probabil cel mai cunoscut roman al său.

Primele opere ale lui Victor Hugo au fost profund influențate de François-René de Chateaubriand. Victor Hugo a publicat primul său roman, Han din Islanda, în 1823, la numai 21 de ani.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Hugo

Zece evenimente istorice adevărate, dar greu de crezut

Istoria lumii este încărcată de evenimente care sunt, de multe ori, greu de crezut. Vă propunem o trecere în revistă a zece dintre cele mai bizare, uneori sângeroase, lucruri documentate de istorici.

1. Sultanul otoman Ibrahim I şi-a înecat cele 280 de concubine după ce a aflat că una dintre ele s-ar fi culcat cu un alt bărbat. Sultanul era cunoscut pentru tulburările sale nervoase.

2. În perioada medievală, mulţi oameni suspectaţi de vrăjitorie au fost ucişi. Unii antropologi estimează că 600.000 de persoane au murit din această cauză.

3. Împăratul roman Gaius Caesar, cunoscut şi drept Caligula, i-a oferit calului său, Incitatus, un loc în Senat. El ar fi încercat chiar să-l ”promoveze” pe postul de consul.

4. După ce Papa Grigore al IX-lea a asociat pisicile cu venerarea diavolului, acestea au fost exterminate în toată Europa. Dispariţia bruscă a pisicilor a dus la răspândirea şobolanilor şi a bolilor pe care aceştia le poartă. Circa 100 de milioane de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza ciumei bubonice.

5. Aztecii obişnuiau să le ofere zeilor pe care îi venerau sacrificii umane. În 1847, la inaugurarea templului din Tenochtitlan, 20.000 de oameni au fost omorâţi.

6. În secolul al XIII-lea, 30.000 de tineri au participat la aşa-numita ”Cruciadă a copiilor”. Ei erau convinşi că Dumnezeu le va permite să recucerească Tărâmul Sfânt fără rezistenţă. Majoritatea au murit însă în timpul călătoriei sau au fost vânduţi ca sclavi.

7. În Egiptul Antic, servitorii erau unşi cu miere pentru a atrage muştele departe de faraon.

8. Înainte de a deveni papă, Pius al II-lea a scris o populară carte erotică, ”Povestea a doi iubiţi”.

9. În secolul XIX, incidentele în care oamenii erau îngropaţi de vii au fost atât de frecvente, încât inventatorii au patentat ”sicrie de siguranţă”. Astfel, cei ”morţi” aveau posibilitatea să-i alerteze pe paznicii cimitirelor.

10. Între 1525 şi 1866, circa 12,5 milioane de africani au fost răpiţi sau vânduţi ca sclavi în Statele Unite, Caraibe şi America de Sud.

http://www.descopera.ro/